Ana içeriğe atla

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :)
Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz.


Malzemeler
1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.)
çay kaşığı ucuyla karbonat
yarım çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
3 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı ayçekirdeği
3 yemek kaşığı susam

Yapılışı
Fırını 180 derecede çalıştırın.
Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzemeleri tereyağı ile yoğurun.
Yumurtanın akını sarısından ayırın, yumurta akını, sütü ve limon suyunu karışıma ekleyip tekrar yoğurun.
Hamuru merdane yardımıyla en fazla yarım cm kalınlıkta olacak şekilde açın. Açtığınız hamuru bıçakla kare şeklinde kesin ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine ayırıdığınız yumurta sarısını sürün. Ay çekirdeği ve susamı karıştırıp üzerine serpin.
Önceden ısıttığınız fırında 15 dakika (üzeri kızarana kadar) pişirin.

Afiyet olsun :)


Cracker with Sun Flower Seeds
Ingredients
1 cup of whole wheat flour (cup size is 250 ml.)
a pinch of baking powder (less then 1/2 teaspoon)
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon granulated sugar
3 tablespoons butter (softened at room temperature)
3 tablespoons daily milk (at room temperature)
1 coffee spoon lemon juice
1 free range egg
3 tablespoons sun flower seeds core
3 tablespoons sesame seeds
Directions
1. Preheat the oven to 180 degrees.
2. Mix all dry ingredients (whole flour+ granulated sugar + baking powder + salt). Add butter and knead the ingredients with butter.
2. Spread the egg's white part from yellow. Add egg's white, milk and lemon juice into the mixture and knead it again.
3. Place the dough on a lightly floured work surface, and roll out to 0.5 cm thick. Use a knife to cut out square shapes. Line a baking tray with greaseproof paper and place square shaped doughs on it. Brush them with egg's yellow, sprinkle sun flower seeds and sesame seeds mixture on it. Bake it about 15 minutes at preheated oven...Bon appetit :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...