Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası.
Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler
3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.)
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 paket kuru maya
1.5 çay kaşığı tuz
1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında)
4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
Kalıbı yağlamak için tereyağ
Kalıbı yağlamak için tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı su
Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi
Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi
Yapılışı
2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştırın. Karışımın ortasını açın, badem sütü ve tereyağını ekleyin. Hamuru elinizle yoğurmaya başlayın. Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar kalan yarım su bardağı unu azar azar ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Hamuru 1 saat mayalanmaya bırakın.
1 saatin sonunda fırını 180 derecede çalıştırın.
Baton kek kalıbını (ben baton kek kalıbı kullandım fakat dilerseniz ekmeği fırın tepsisinde -yağlı kağıt sermeyi unutmayın- ekmek formuna getirip de pişirebilirsiniz) zeytinyağı ile yağlayın. Hamuru kısaca yoğurarak havalandırın ve kalıba yerleştirin. Su ve zeytinyağını karıştırın ve hamurun üzerine sürün. Üzerine yulaf ezmesi serpin.
180 derece fırında 40 dakika pişirin. Piştikten sonra ekmeği temiz bir bezle sarın 10 dakika bekletin biraz yumuşasın, sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun :)
Bread with Oatmeal & Almond Milk
Ingredients
1 cup of whole wheat flour (cup size is 250 ml.)
1 active dry yeast (10 grams)
1.5 teaspoon salt
250 ml. almond milk (at ambient temperature)
4 tablespoons butter (softened at ambient temperature)
Butter for greasing the mold
1 tablespoon olive oil
1 tablespoon water
1 coffee spoon oatmeal to dredge on
1 cup of whole wheat flour (cup size is 250 ml.)
1 active dry yeast (10 grams)
1.5 teaspoon salt
250 ml. almond milk (at ambient temperature)
4 tablespoons butter (softened at ambient temperature)
Butter for greasing the mold
1 tablespoon olive oil
1 tablespoon water
1 coffee spoon oatmeal to dredge on
Directions
1. Mix 2.5 cups of flour and other dry ingredients (oatmeal + dry yeast + salt). Open the middle of the mixture, add almonds and butter. Start kneading the dough with your hands. Continue kneading with adding the remaining flour until the dough becomes right consistence.
2. Leave the dough for 1 hour to ferment. Start the oven at 180 degrees after 1 hour.
3. Grease the baton cake mold with butter. Ventilate the dough briefly by kneading and place it into the mold.
4. Mix the water and olive oil and rub over the dough and dredge oatmeals on it.
5. Cook for 40 minutes in 180 degree oven. Wrap up the bread in a canvas for 10 minutes to become softened...Bon appetit :)
Yorumlar
Yorum Gönder