Ana içeriğe atla

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası.
Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler
3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.)
1 su bardağı yulaf ezmesi
1 paket kuru maya
1.5 çay kaşığı tuz
1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında)
4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
Kalıbı yağlamak için tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı su
Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi

Yapılışı
2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştırın. Karışımın ortasını açın, badem sütü ve tereyağını ekleyin. Hamuru elinizle yoğurmaya başlayın. Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar kalan yarım su bardağı unu azar azar ekleyerek yoğurmaya devam edin.
Hamuru 1 saat mayalanmaya bırakın.
1 saatin sonunda fırını 180 derecede çalıştırın.
Baton kek kalıbını (ben baton kek kalıbı kullandım fakat dilerseniz ekmeği fırın tepsisinde -yağlı kağıt sermeyi unutmayın- ekmek formuna getirip de pişirebilirsiniz) zeytinyağı ile yağlayın. Hamuru kısaca yoğurarak havalandırın ve kalıba yerleştirin. Su ve zeytinyağını karıştırın ve hamurun üzerine sürün. Üzerine yulaf ezmesi serpin.
180 derece fırında 40 dakika pişirin. Piştikten sonra ekmeği temiz bir bezle sarın 10 dakika bekletin biraz yumuşasın, sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun :)


Bread with Oatmeal & Almond Milk
Ingredients
1 cup of whole wheat flour (cup size is 250 ml.)
1 active dry yeast (10 grams)
1.5 teaspoon salt
250 ml. almond milk (at ambient temperature)
4 tablespoons butter (softened at ambient temperature)
Butter for greasing the mold
1 tablespoon olive oil
1 tablespoon water
1 coffee spoon oatmeal to dredge on
Directions
1. Mix 2.5 cups of flour and other dry ingredients (oatmeal + dry yeast + salt). Open the middle of the mixture, add almonds and butter. Start kneading the dough with your hands. Continue kneading with adding the remaining flour until the dough becomes right consistence.
2. Leave the dough for 1 hour to ferment. Start the oven at 180 degrees after 1 hour.
3. Grease the baton cake mold with butter. Ventilate the dough briefly by kneading and place it into the mold.
4. Mix the water and olive oil and rub over the dough and dredge oatmeals on it.
5. Cook for 40 minutes in 180 degree oven. Wrap up the bread in a canvas for 10 minutes to become softened...Bon appetit :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...