Ana içeriğe atla

Kabak Çekirdekli ve Kuru Domatesli Ekmek

Tatilden evlerine dönenler için çok güzel bir ekmek tarifim var..
Daha önce de bahsettiğim gibi bence evde ekmek yapmanın en güzel tarafı içinde kullanacağım malzemeleri dilediğim gibi seçebiliyor olmak. Kabak çekirdeği ve kuru domatesi bu sefer gözüme kestirdim ve 2'si birbirine çok yakıştı diyebilirim. Siz de denemek isterseniz buyrun 'Kabak Çekirdekli ve Kuru Domatesli Ekmek' tarifine..



Malzemeler
3 su bardağı tam buğday unu (su bardağı ölçüm 250 ml.)
1 su bardağı ılık su
yarım su bardağı zeytinyağı
1 paket kuru maya
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı çiğ kabak çekirdeği içi
8 adet domates kurusu (ince ince dilimlenmiş)
ekmeğin üstü için; 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Zeytinyağı ve su dışındaki tüm malzemeleri bir kasede karıştırın. Karışımın ortasını açın, ılık su ve zeytinyağını ekleyerek hamuru elinizle yoğurmaya başlayın.
Hamuru 1 saat mayalanmaya bırakın.
1 saatin sonunda fırını 180 derecede çalıştırın.
Hamuru tekrar yoğurun ve havasını alın. Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek hamuru yerleştirin ve hamura elinizle ekmek formu verin. Hamurun üzerine keskin bir bıçakla ortasından kesik atın. 1 yemek kaşığı zeytinyağını fırça yardımıyla hamurun üzerine sürün.
180 derece fırında 40 dakika pişirin. Piştikten sonra ekmeği temiz bir bezle sarın 10 dakika bekletin biraz yumuşasın, sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun :)


Bread with Pumpkin Seeds & Dried Tomato
Ingredients
3 cups of whole wheat flour (cup size is 250 ml.)
250 ml. warm water
120 ml. olive oil
1 active dry yeast (10 grams)
2 teaspoon salt
2 tablespoon pumpkin seeds
8 pieces of dried tomatoes (thinly sliced)
for the top of bread; 1 tablespoon olive oil
Directions
1. Mix all ingredients (flour + dry yeast + salt + pumpkin seed + dried tomatoes) ezcept olive oil and water. Open the middle of the mixture and add warm water and olive oil. Start kneading the dough until the dough becomes right consistence.
2. Leave the dough for 1 hour to ferment. Start the oven at 180 degrees after 1 hour.
3. Knead the dough again and take its air. Lay oily paper on your oven tray and place the doug. Form your dough by your hands and scratch top of the dough with a sharp knife. Brush olive oil on the dough.
4. Cook for 40 minutes in 180 degree oven. Wrap up the bread in a canvas for 10 minutes to become softened...Bon appetit :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...