Ana içeriğe atla

Mercimek Köftesi

Kırmızı mercimek, bol lif ve bitkisel protein içeriği nedeniyle çok faydalı bir baklagil olduğundan, çorbası ya da köftesi çocuklar için oldukça kurtarıcı bir öğün oluyor. Doğa maalesef kırmızı mercimek çorbasını sevmiyor, ben de kırmızı mercimeği tarhana ile karıştırıp çorba yapıp yediriyorum, ilerleyen günlerde bu çorbanın tarifini de sizlerle paylaşacağım. Şimdi ise geçen gün yaptığım ve ev halkından yoğun ilgi gören 'Mercimek Köftesi' tarifini bırakıyorum:) Umarım dener ve beğenirsiniz.


Malzemeler
6 kişilik
1 + 2/3 su bardağı kırmızı mercimek (su bardağı ölçüm 250 ml.)
2/3 su bardağı köftelik (ince) bulgur
3 + 2/3 su bardağı su (1lt den biraz az)
6 yemek kaşığı zeytinyağı
küçük küpler halinde doğranmış 1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1.5 yemek kaşığı domates salçası
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
5-6 dal ince kıyılmış dereotu
1.5-2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
değirmen karabiber

Yapılışı
Kırmızı mercimek ve bulguru ayrı ayrı yıkayın. Kırmızı mercimeği su ile beraber tencereye alın ve mercimek pişene kadar orta ateşte pişirin. Mercimek piştiğinde tam katı olmaması yani biraz sulu kalması gerekiyor. Bu haliyle üzerine bulguru ekleyip karıştırın, kapağını kapatıp soğuması için kenara alın (bulgur şişerek kalan suyu çekecektir).
Zeytinyağını tavaya alın ve soğanı kavurun. Üzerine sarımsak ve domates salçasını ekleyip bir miktar pişirin ve sosu da soğuması için kenara alın.
Pişen malzemeler soğuyup mercimek suyunu çektiğinde, tüm malzemeleri çukur bir kasede güzelce harmanlayın. Daha sonra elinizle köfte formu verip yarım saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin.

Afiyet olsun :)


Red Lentil Balls
Ingredients
for 6 people
1 + 2/3 cups of red lentil (cup size is 250 ml.)
2/3 cup of cracked wheat-bulghur (fine grained)
900 ml. water
6 tablespoons olive oil
1 fine-cut onion
1 small clove of garlic
1.5 tablespoon tomato paste
half bunch of fine-cut parsley
5-6 pieces fine-cut dill
1.5-2 teaspoons salt
1 teaspoon cumin
black pepper
Directions
1. Wash red lentil and cracked wheat separately. Cook red lentil in a braiser with water. When the red lentil is cooked it should be a bit watery. Add bulghur on it and mix (bulghur will run out the water). Then left it to cool.
2. Roast onion with olive oil. Add garlic and tomato paste on it and cook. After cookin left it to cool.
3. After cooling mix all the ingredients then form them like a ball. Rest it in refrigerator about half an hour then serve...Bon appetit :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...