Kırmızı mercimek, bol lif ve bitkisel protein içeriği nedeniyle çok faydalı bir baklagil olduğundan, çorbası ya da köftesi çocuklar için oldukça kurtarıcı bir öğün oluyor. Doğa maalesef kırmızı mercimek çorbasını sevmiyor, ben de kırmızı mercimeği tarhana ile karıştırıp çorba yapıp yediriyorum, ilerleyen günlerde bu çorbanın tarifini de sizlerle paylaşacağım. Şimdi ise geçen gün yaptığım ve ev halkından yoğun ilgi gören 'Mercimek Köftesi' tarifini bırakıyorum:) Umarım dener ve beğenirsiniz.
Malzemeler
6 kişilik
1 + 2/3 su bardağı kırmızı mercimek (su bardağı ölçüm 250 ml.)
2/3 su bardağı köftelik (ince) bulgur
3 + 2/3 su bardağı su (1lt den biraz az)
6 yemek kaşığı zeytinyağı
küçük küpler halinde doğranmış 1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1.5 yemek kaşığı domates salçası
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
5-6 dal ince kıyılmış dereotu
1.5-2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 + 2/3 su bardağı kırmızı mercimek (su bardağı ölçüm 250 ml.)
2/3 su bardağı köftelik (ince) bulgur
3 + 2/3 su bardağı su (1lt den biraz az)
6 yemek kaşığı zeytinyağı
küçük küpler halinde doğranmış 1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1.5 yemek kaşığı domates salçası
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
5-6 dal ince kıyılmış dereotu
1.5-2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
değirmen karabiber
Yapılışı
Kırmızı mercimek ve bulguru ayrı ayrı yıkayın. Kırmızı mercimeği su ile beraber tencereye alın ve mercimek pişene kadar orta ateşte pişirin. Mercimek piştiğinde tam katı olmaması yani biraz sulu kalması gerekiyor. Bu haliyle üzerine bulguru ekleyip karıştırın, kapağını kapatıp soğuması için kenara alın (bulgur şişerek kalan suyu çekecektir).
Zeytinyağını tavaya alın ve soğanı kavurun. Üzerine sarımsak ve domates salçasını ekleyip bir miktar pişirin ve sosu da soğuması için kenara alın.
Pişen malzemeler soğuyup mercimek suyunu çektiğinde, tüm malzemeleri çukur bir kasede güzelce harmanlayın. Daha sonra elinizle köfte formu verip yarım saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin.
Zeytinyağını tavaya alın ve soğanı kavurun. Üzerine sarımsak ve domates salçasını ekleyip bir miktar pişirin ve sosu da soğuması için kenara alın.
Pişen malzemeler soğuyup mercimek suyunu çektiğinde, tüm malzemeleri çukur bir kasede güzelce harmanlayın. Daha sonra elinizle köfte formu verip yarım saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin.
Afiyet olsun :)
Red Lentil Balls
Ingredientsfor 6 people
1 + 2/3 cups of red lentil (cup size is 250 ml.)
2/3 cup of cracked wheat-bulghur (fine grained)
900 ml. water
6 tablespoons olive oil
1 fine-cut onion
1 small clove of garlic
1.5 tablespoon tomato paste
half bunch of fine-cut parsley
5-6 pieces fine-cut dill
1.5-2 teaspoons salt
1 teaspoon cumin
2/3 cup of cracked wheat-bulghur (fine grained)
900 ml. water
6 tablespoons olive oil
1 fine-cut onion
1 small clove of garlic
1.5 tablespoon tomato paste
half bunch of fine-cut parsley
5-6 pieces fine-cut dill
1.5-2 teaspoons salt
1 teaspoon cumin
black pepper
Directions
1. Wash red lentil and cracked wheat separately. Cook red lentil in a braiser with water. When the red lentil is cooked it should be a bit watery. Add bulghur on it and mix (bulghur will run out the water). Then left it to cool.
2. Roast onion with olive oil. Add garlic and tomato paste on it and cook. After cookin left it to cool.
3. After cooling mix all the ingredients then form them like a ball. Rest it in refrigerator about half an hour then serve...Bon appetit :)
Yorumlar
Yorum Gönder