Ana içeriğe atla

Ev yapımı çikolata: Chia tohumu, badem ve portakal aromalı

İyi haftalar,
Bu pazartesiyi ancak bu çikolata çekilir kılabilir :) Chia tohumunu çikolatada nasıl olur diye hep merak etmişimdir ve evet yaptım oldu. Sizlere de tavsiye ediyorum, vereceğim pratik tarifle kendi çikolatanızı kendiniz tasarlayabilir, dilediğiniz malzemelerle kendi ideal çikolatanızı yapabilirsiniz :)
Portakal aromasını çikolatada çok severim, bademi de portakalla çok yakıştırırım. O yüzden ben portakal, chia tohumu ve badem üçlüsünü tercih ettim. Mütevazi olamam, bu çikolata süper oldu :)

Malzemeler
150 gr bitter çikolata (%70 oranında)
1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı
2 tatlı kaşığı chia tohumu
10 adet çiğ badem
1 adet portakal

Yapılışı
Çikolataları benmari yapacağınız çukur kaba küçük küçük kırın ve üzerine hindistan cevizi yağını ekleyin. Karıştırarak benmari usulü eritmeye başlayın. Eriyince kenara alın ve karıştırarak bir süre temperleyin.
Portakalı yıkayın ve kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Portakal kabuğunun yarısını ve 1 tatlı kaşığı chia tohumunu eriyen çikolataya ekleyin ve spatula ile karıştırın.
Bademleri istediğiniz ebatlarda kırın veya rondodan geçirin.
Düz bir tabağa veya servis tahtasına yağlı kağıt serip çikolatayı üzerine dökün ve spatula ile biraz yayın. Üzerine dilediğiniz miktarda chia tohumu ve kalan portakal kabuğu rendesini serpin. Son olarak da kırdığınız bademleri ekleyin.
1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...