Ana içeriğe atla

Fit Browni

Merhabalar..
Süper bir kek tarifi paylaşacağım. Oldukça hafif, bulut dokusunda ve sütün yanında çok iyi giden bir 'Fit Browni' kendisi. Brownide; kakao ve şeker yerine keçiboynuzu unu, un yerine de yulaf kepeği kullandım, bence sonuç süper !
Biliyorsunuzdur, keçiboynuzu unu oldukça faydalı bitkisel bir ürün. Doğal şeker içeren bu ürün kalorisi oldukça düşük olduğu için diyet tariflerde sıklıkla kullanılıyor. Faydaları saymakla bitmeyen yulaf kepeği de Dukan diyetinin vazgeçilmez besinidir, kesinlikle hamur işlerinde yulaf kepeğini denemelisiniz. Brownideki tek yaramazlık 150 gr. bitter çikolata, ama standart browni tariflerinde kullanılan şeker oranını düşünürsek yanlarında gayet de masum kalıyor kendisi :)

Malzemeler
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
2 yemek kaşığı keçiboynuzu unu
1 su bardağı süt (250 ml.)
150 gr. bitter çikolata (%70 kakao oranında)
yarım tatlı kaşığı karbonat
yarım çay kaşığı tarçın
1 su bardağı yulaf kepeği

Yapılışı
Fırını 180 derecede çalıştırın. Bu malzemeler için yaklaşık 20x25 cm.'lik bir fırın kabı kullandım. Yağlı kağıdı fırın kabının tabanına denk gelen alanı boyunca (20x25 cm.lik alanı) katlayıp fırın kabına yerleştirin. Kabın kenarlarından 1'er cm. taşacak şekilde yağlı kağıdı kesin (böylece keki yağlı kağıdın ucundan tutarak kolayca fırın kabından çıkarabileceksiniz). 
Gelelim kekin yapılışına..
150 gr. bitter çikolatayı benmari yapacağınız kaseye ufak ufak kırın ve benmari usulü eritmeye başlayın. 2 adet yumurta ve oda sıcaklığında yumuşayan hindistan cevizi yağını çırpın. Üzerine süt ve keçiboynuzu ununu ekleyip çırpmaya devam edin. Eriyen çikolataları kenara alın ve bir süre karıştırarak temperleyin - yani soğutun, kek harcına sıcak çikolatayı direk dökerseniz yumurtanız pişer :(  Ilıyan çikolatayı harca ekleyin ve spatula ile karıştırın. Son olarak kuru malzemeleri (karbonat+tarçın+yulaf kepeği) ekleyerek spatula ile karıştırmaya devam edin.
Harcı önceden hazırladığınız kabına dökün ve ısınan fırında 20 dk. pişirin.
Pişen browninin üzerine (browniniz hala sıcakken) 3-4 yemek kaşığı oda sıcaklığında süt gezdirin. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...