Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Simit

Çocuğum simit çok seviyor diye, annelik dürtüsüyle mutfağa girdim ve simit yaptım. Valla biz beğendik.. Doğal ve katkısız malzemelerle pastane kıvamında güzel bir simit çıktı ortaya, üstelik yapması sanıldığı gibi zor değil, oldukça pratik. Sıcak sıcak fırından çıktığı anda çok yenildiği düşünülünce, kilo almamak adına arada yapılmalı bence:) Denemek isteyenler için tarif aşağıda.



Malzemeler
6 adet simit için
4 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.)
1 paket kuru maya
1 çay kaşığı tuz (tuzlu tercih edneler için 2 çay kaşığı olabilir)
1 çay kaşığı toz şeker
200 ml. ılık günlük süt
200 ml. ılık su
100 ml. zeytinyağı
Üzeri için:
80 ml. su
4 yemek kaşığı üzüm pekmezi
1 paket susam (yaklaşık 75 gr.)
yarım su bardağı ay çekirdeği içi

Yapılışı
Tüm kuru malzemeleri (un, kuru maya, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine ılık süt , su ve zeytinyağını ekleyip yumuşak bir hamur kıvamı elde edene kadar yoğurun. 1 saat mayalanmaya bırakın.
1 saatin sonunda fırını 170 derecede çalıştırın.
Hamurun gazını almak için tekrar yoğurun.
Simitin üstü için 80 ml. su ve 4 yemek kaşığı üzüm pekmezini yayvan bir kasede karıştırın. 
Her bir simit için hamurdan avuç içini kaplayacak büyüklükte 2 parça almanız yeterli. Bu 2 hamuru parmak kalınlığında ve yaklaşık 30 cm olacak şekilde yuvarlayıp uzatın, birbirine dolayıp son durumda yuvarlak simit formuna getirin, arkalı önlü pekmezli suya ve susama (veya ay çekirdeği içine) batırın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin.
Önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar (25 dk.) pişirin. Fırından çıkardıktan sonra temiz bir bezle sarın, yumuşasın ve ardından servis edin.

Afiyet olsun :)


Homemade Bagel
Ingredients
for 6 pieces bagel
4 cup of whole wheat flour (cup size is 250 ml.)
1 active dry yeast (10 grams)
1 teaspoon salt
1 teaspoon granulated sugar
200 ml. daily milk (at warm temperature)
200 ml. water (at warm temperature)
100 ml. olive oil
for cover:
4 tablespoons grape molasses
80 ml water
75 gr. sesame seeds
6 tablespoons sunflower seeds core
Directions
1. Mix all dry ingredients (Whole flour+ granulated sugar + dry yeast + salt). Open the middle of the mixture, add milk, water and olive oil. Start kneading the dough with your hands until the dough becomes right consistence.
2. Leave the dough to prove in a warm place for around 1 hour to become double sized. Start the oven at 170 degrees when the dough becomes double sized.
3. Mix water and grape molasses to cover the bagel.
4. For each bagel, you need to take 2 pieces of dough which sized around the palm of your hand. Form each pieces like 1.5 cm thickness and 30 cm long rolls. Then bind two rolls to each other and form like a bagel. Immerse each bagel to grape molasses and water mixture then immerse to sesame seeds (or drizzle with sunflower seeds core).
5. Place the bagels on the bakin sheet and bake for 25 minutes. Wrap up the bagels in a canvas for 10 minutes to become softened...Bon appetit :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...