Ana içeriğe atla

Keten Tohumlu ve Biberiyeli Ekmek

Uzuunca zamandır evde ekmek yapmayı istemiş, merak etmiş ama kesin zordur diyerek hep ertelemişimdir. O kadar da kolaymış ki, malzemeleri karıştırdıktan sonra kendi kendine mayalanıyor, fırında da zahmetsizce pişiyormuş. Bu demek oluyor ki bundan sonra sayfada bolca ev yapımı ekmek tarifi göreceksiniz :)

İlk ekmeğim 'Keten Tohumlu ve Biberiyeli Ekmek'..hiç de fena olmadı :) Hamuru yaptıktan sonra mayalanmaya bırakırken 2'ye bölmüştüm, orta büyüklükte 2 ekmek çıktı. Ekmeğin birisi fırından çıktıktan sonraki ilk 5 dakikada tereyağı sürülüp afiyetle yendi :)

Malzemeler
2.5 su bardağı tam buğday unu (su bardağı ölçüm 250 ml.)
1 paket kuru maya
1.5 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı keten tohumu
2 dal taze biberiye (2 uzun dal kullandım, dallarını uzunluğuna göre 3 dal kullanabilirsiniz)
3 yemek kaşığı tereyağ 
1 su bardağı ılık su

Yapılışı
Tüm kuru malzemeleri (un + tuz + kuru maya + keten tohumu) çukur bir kasede karıştırın. Biberiyeleri dallarından ayırıp yapraklarını bıçakla 2-3 parçaya bölün. Biberiyeleri de kaseye ekleyin. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve suyu da ekleyerek hamuru elinizle yoğurmaya başlayın. Hamur elinize yapışıyorsa bir miktar unu elinize serpip yoğurmaya devam edin.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Ben hamuru 2'ye bölerek 2 ekmek yapmayı tercih ettim ama siz tek ekmek de yapabilirsiniz. 2 ye böldüğünüz hamuru fırın tepsisine uzunlamasına yaklaşık 4 parmak kalınlığında yerleştirin. 2 ekmek arasında mutlaka ekmeğin kalınlığı kadar mesafe bırakın ki mayalanma sırasında kabarıp birbirine yapışmasın. Hamura bıçakla çizikler atın ve 1 saat mayalanmaya bırakın. Ben hamuru mayalanması için 1 saat fırının içinde beklettim, 1 saatin sonunda fırını 180 derecede çalıştırdım ve ekmeği fırından hiç çıkarmadan 40-45 dk. pişirdim. Pişirdikten sonra ekmeklerinizi temiz bir bezle sarın yumuşasın. Dilerseniz sıcakken üzerine tereyağ veya zeytinyağı sürebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...