Uzuunca zamandır evde ekmek yapmayı istemiş, merak etmiş ama kesin zordur diyerek hep ertelemişimdir. O kadar da kolaymış ki, malzemeleri karıştırdıktan sonra kendi kendine mayalanıyor, fırında da zahmetsizce pişiyormuş. Bu demek oluyor ki bundan sonra sayfada bolca ev yapımı ekmek tarifi göreceksiniz :)
İlk ekmeğim 'Keten Tohumlu ve Biberiyeli Ekmek'..hiç de fena olmadı :) Hamuru yaptıktan sonra mayalanmaya bırakırken 2'ye bölmüştüm, orta büyüklükte 2 ekmek çıktı. Ekmeğin birisi fırından çıktıktan sonraki ilk 5 dakikada tereyağı sürülüp afiyetle yendi :)
Malzemeler
2.5 su bardağı tam buğday unu (su bardağı ölçüm 250 ml.)
1 paket kuru maya
1.5 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı keten tohumu
2 dal taze biberiye (2 uzun dal kullandım, dallarını uzunluğuna göre 3 dal kullanabilirsiniz)
3 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı ılık su
Yapılışı
Tüm kuru malzemeleri (un + tuz + kuru maya + keten tohumu) çukur bir kasede karıştırın. Biberiyeleri dallarından ayırıp yapraklarını bıçakla 2-3 parçaya bölün. Biberiyeleri de kaseye ekleyin. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve suyu da ekleyerek hamuru elinizle yoğurmaya başlayın. Hamur elinize yapışıyorsa bir miktar unu elinize serpip yoğurmaya devam edin.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Ben hamuru 2'ye bölerek 2 ekmek yapmayı tercih ettim ama siz tek ekmek de yapabilirsiniz. 2 ye böldüğünüz hamuru fırın tepsisine uzunlamasına yaklaşık 4 parmak kalınlığında yerleştirin. 2 ekmek arasında mutlaka ekmeğin kalınlığı kadar mesafe bırakın ki mayalanma sırasında kabarıp birbirine yapışmasın. Hamura bıçakla çizikler atın ve 1 saat mayalanmaya bırakın. Ben hamuru mayalanması için 1 saat fırının içinde beklettim, 1 saatin sonunda fırını 180 derecede çalıştırdım ve ekmeği fırından hiç çıkarmadan 40-45 dk. pişirdim. Pişirdikten sonra ekmeklerinizi temiz bir bezle sarın yumuşasın. Dilerseniz sıcakken üzerine tereyağ veya zeytinyağı sürebilirsiniz.
Afiyet olsun..
Yorumlar
Yorum Gönder