Ana içeriğe atla

Peynirli Rulo

Uyanamadığım, ayılamadığım ve ayılmak için kahvenin içine düştüğüm bir pazartesi gününden merhaba.. Oldukça hareketli ve sıcak bir hafta sonunun ardından vücut yorgun, bitkin ve uykusunu alamamış, isyanlarda. Motivasyonumu arttırıp dingin bir modda günü sonlandıracağımı umarak tarifime geçiyorum. 




Hafta sonu bir davet için yaptığım 'Peynirli Rulo' tarifimi paylaşacağım. Davet masasında hafif yemekler köşesinde kendine yer bulmuş ve yiyenlerden tam not alan bir hamur işi oldu kendisi. 'Çok hafif olmuş, tarifini versene' isteklerinden gaza gelerek sizlerle de paylaşmak istedim :) Buyrun tarife..

Malzemeler
2 su bardağı + 4 yemek kaşığı tam buğday unu (su bardağı ölçüm 250 ml.)
100 ml. süt (oda sıcaklığında)
100 ml. krema (oda sıcaklığında)
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı kuru maya
yarım çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı labne
150 gr beyaz peynir
5-6 dal maydanoz
göz kararı değirmen karabiber
üzerine sürmek için 1 yemek kaşığı zeytinyağ + 1 yemek kaşığı süt

Yapılışı
Yumurta ile oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını çırpın. Üzerine süt ve kremayı ekleyip tekrar çırpın. Kuru malzemeleri (un + kuru maya + tuz) ekleyerek önce spatulayla karıştırıp sonra elinizle yoğurun (hamur elinize yapışmayacak kıvamda olmalıdır, duruma göre un takviyesi yapabilirsiniz). Hamuru kenara alın ve yarım saat dinlendirin.
Bu arada iç harcı hazırlayabilirsiniz. Beyaz peyniri çatalla ezin, maydanozu ince ince kıyın ve göz kararı değirmen karabiber ekleyerek iç harcı karıştırın.
Hamur dinlendikten sonra fırınınızı 180 derecede çalıştırın.

Tezgaha biraz un serperek hamuru tezgaha yayın ve merdaneyle 3-4 mm. kalınlığa gelene kadar açın. Üzerine labneyi sürün ve ardından peynirli harcı yayın. Hamuru rulo yapın ve keskin bir bıçakla, daire formunu bozmadan 1 parmak kalınlığında kesin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. 1 yemek kaşığı zeytinyağ ve 1 yemek kaşığı sütü karıştırıp fırça yardımıyla üzerlerine sürün. Tercihe göre susam ya da çörek otu serpiştirin.
Önceden çalıştırdığınız fırında yaklaşık 20-25 dk. pişirin.

Afiyet olsun :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...