Ana içeriğe atla

Boool Çikolatalı Kek

Çikolatayı çok seven biri olarak bu keki her gün yapıp yiyebilirim, net:) Keşke o kilolar da alınmasa tabi.. Kendisi kakaolu tarçınlı bir kek, üzerine hazırlayacağınız sos ise gerçek bir çikolata sosu! Birbirlerine acayip uyumlu bu ikili için buyrun tarife..




Kek için malzemeler
2 adet yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı zeytin yağı
1 su bardağı süt (yaklaşık 260 ml.)
1 paket kakao (25 gr.)
1 paket şekerli vanilin
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1.5 su bardağı tam buğday unu


Çikolata sosu için malzemeler
2 paket bitter çikolata (150 gr)
180 ml. süt
50 ml. krema
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (tercihe göre tereyağı

Kekin Yapılışı
İlk etapta fırınınızı 180 derecede çalıştırın. Kullanacağınız kek kalıbını tereyağı ile güzelce yağlayıp içine bir miktar un serperek unu tüm yüzeylere bulaştırın.
2 yumurtayı yarım su bardağı toz şekerle güzelce çırpın. Oda sıcaklığında eriyen tereyağını ekleyin krema kıvamına gelene kadar çırpın.
1 kahve fincanı zeytin yağını ve sütü ekleyerek çırpma işlemine devam edin.
Kuru malzemeleri (un+kabartma tozu+vanilin+tarçın+kakao) ayrı bir kapa elekten geçirin ve çırptığınız malzemelerin üzerine ekleyerek spatula ile karıştırın.
Kek harcını kek kalıbınıza dökün ve önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 45 dk. pişirin.


Çikolata Sosunun Yapılışı
Kekiniz fırında pişerken sosu hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Çikolataları küçük küçük kırarak benmari usulü eritin (Orta boy bir tencereyi su ile doldurup ocağa alın, üzerine tencerenin tabanına değmeyecek fakat suyla teması olacak büyüklükte bir kap yerleştirin ve bu kaba çikolataları koyun. Karıştırarak çikolataları eritin) Çikolatalar eridikten sonra kenara alın.
Ayrı bir tencerede sütü, kremayı ve şekeri karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra kenara aldığınız çikolataların üzerine bu karışımı dökerek homojen olana kadar karıştırın. 5 dk da kısık ateşe alarak karıştırın fakat dikkatli olun çikolata pişmesin. 
Ocaktan alın ve hindistan cevizi yağını ekleyin ve karıştırın. Sosluğunuza aktarın.

Kekiniz piştikten sonra keki sunum tabağınıza alın ve sosu üzerinde gezdirin.
Çikolata sosunun yarısını kekin üzerinde kullanıp yarısını da servis ederken kullanıyorum, tavsiye ederim :)


Afiyet olsun..





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...