Ana içeriğe atla

Fındık Ezmeli Cookie

Merhaba..
Mart ayı bizi yine şaşırtmadı, yağmurlu havalar yerini soğuklara bıraktı ve bahar hayalleri nisana kaldı. Havalar böyleyken evde olup mutfakta bir şeylerle uğraşmak beni motive ediyor. Yine böyle bir gün attım kendimi mutfağa, baktım ki fındık ezmesi var, dedim 'bundan güzel kurabiye yapılır'. Ev halkı da beğenince, sizlerle paylaşmak istedim; karşınızda 'Fındık Ezmeli Cookie' .. Ağızda dağılan nefis bir kurabiye, yapması da oldukça pratik hemen deneyin derim :)


Malzemeler
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı tereyağ
yarım su bardağı fındık ezmesi
1.5 su bardağı un
yarım su bardağı yulaf ezmesi
yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1.5 çay kaşığı karbonat

Yapılışı
Fırınınızı 180 derecede çalıştırın.
Oda sıcaklığında yumuşayan tereyağını yumurtalarla birlikte krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Fındık ezmesini ekleyip spatula yardımıyla karıştırın. Unu ve karbonatı elekten geçirip karışıma dökün, spatula ile karıştırın. Yulaf ezmesi ve kuru üzümü de ekleyerek elinizle bir miktar yoğurun. Hamur elinize yapışmayacak kıvamda olmalı. Yoğururken hala yapışıyorsa bir miktar daha un serpip kıvamını ayarlayabilirsiniz.
Fırın tepsinize yağlı kağıt serin, elinize ceviz büyüklüğünde hamurdan alarak yuvarlayıp yassılaştırın ve tepsiye yerleştirin.180 derece ısıttığınız fırında 20 dk pişirin.

Malzemeler listesinde yine şeker yok, evet :) Mutfağımda rafine şekeri mümkün olabildiğince az kullanmaya çalışıyorum. Bazı tariflerde şeker tabi ki olmazsa olmaz :) Ama bu tarifte fındık ezmesinin içindeki şeker bana yeterli geliyor, zaten ailecek uzun zamandır az şeker tükettiğimiz için damak tadımız buna alıştı. Umarım siz de beğenirsiniz :)

Afiyet olsun..




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...