Baharın geldiği, havaların ısındığı şu günlerde hepimiz tatil hayalleri kurmuyor muyuz? Rezervasyon trafiği başlamıştır bile eminim.
Ne yapacağına karar veremeyenlere fikir olması için geçen yaz arkadaş grubumuzla çıktığımız tekne tatilinden bahsedeceğim. O kadar eğlendik ki bu yaz farklı bir rotayla tekrar planlamayı düşünüyoruz. Yaza farklı bir tatil alternatifi arayanlara kesinlikle tekne tatilini tavsiye ediyorum.
'Peki neden tekne tatilini tercih etmeliyim?' diye soracak olursanız bizi memnun eden bazı konuları size özetleyeyim:
- Bodrum, Çeşme, Marmaris, Fethiye vb. gibi yerlere tatile gittiğinizde; sabah kalk kahvaltı yap, hazırlan, deniz için yollara düş, uygun plaj/beach club bul, bulursan bir de içinde yer bul gibi telaşlar oluyor. Tekne tatilinde bunları kenara bırakmış oluyorsunuz. Sabah mis gibi bir manzaraya uyan, hop denize atla, yüzünü bile denizde yıka modundasınız. Giyin, sıcaklarda arabaya bin yollara düş derdiniz kalmıyor.
- Kahvaltı+öğle yemeği+akşam yemeği ve hatta 5 çayı gibi hizmetleri tekne personeli sağlıyor. Zamanlamasını rica ettiğiniz saate göre düzenliyorlar. Denizden çıkıyorsunuz, bakıyorsunuz sofranız hazır bile :)
- Gerçek anlamda dinlenebileceğiniz ve kendinizi dinleyebileceğiniz bir tatil. Oradan oraya gitme telaşınız olmuyor, insan kalabalığına maruz kalmıyorsunuz, ki bence en güzel tarafı buydu.
Biz 7 kişiydik ve 23 metrelik, 6 kamaralı (her kamaranın banyosu vardı) gulet tarzı bir tekne kiraladık. Tekne büyük ve ferahtı, 23 metre civarında bir tekne için maksimum 10 kişi öneririm. Malum zaten teknelerin kamaraları biraz basık oluyor, vaktinizi hep dışarıda geçiriyorsunuz, bu yüzden güvertesinin geniş olmasında fayda var. Hatta biz geceleri bile ince polar battaniyelerle dışarıda uyuduk (temmuz ayıydı). Mutfak alışverişini biz yaptık, isterseniz tekne personeli de sizin verdiğiniz listeye göre alışverişi yapıyor bunu da teknenin fiyatına ekliyor.
Teknenin geceliği 800 euro idi. Mutfak alışverişi 5 gün için kişi başı 1100 tl tuttu. 800 euro tekne fiyatına dahil olanlar şöyleydi:
- Yat kiralama bedeli
- Günlük belirlenen, rotaya bağlı olarak değişebilen, maksimum 4 saat seyir mazotu
- Türk Suları içerisindeki liman masrafları (özel marinalar hariç)
- Mürettebat hizmeti
- Yataklar,çarşaflar ve kabin içi kullanım için havlular
- Günlük kullanım suyu
- Yat üzerinde kullanıma sunulan gereçler (palet, şnorkel ve balık avlama takımları v.b)
Tekne mürettebatı kaptan, aşçı ve miçodan oluşuyordu, şansımıza hepsi çok güler yüzlü insanlardı.
Rotamız Fethiye-Göcek adalarıydı, her gün farklı koyda demirledik, her sabah farklı bir manzaraya uyandık, şahaneydi :)
. Tatil boyunca suda bir teknenin içindesiniz, suyun üzerinde olmak karada olmaya kesinlikle benzemiyor. Öncesinde hiç tekne deneyiminiz yoksa yanınıza tekne tutmasına iyi gelecek ilaç almanızı tavsiye ederim ki tatiliniz ıstıraba dönmesin.
. Bavul hazırlarken çok abartmayın :) Şahsen ben bikini, tişört ve terlikten başka pek bir şey kullanmadım :) Yine de ince polar battaniye ve uzun kollu bir sweatshirt bavulunuzda olsun (haziran-eylül arası dönemler için).
. Mürettebata sorun; okey takımı, tavla, iskambil kartı, balık avlama malzemesi, şnorkel gibi araçlar var mı. Yoksa en azından okey takımı ve olta almanız iyi olur. Balık tutmak ve kanoya binmek favorimdi :)
. Mutfak alışverişinde ürkek olmayın, teknede deli gibi acıkıyorsunuz :) Bu arada bazı koylarda 'tekne market' hizmeti oluyor, karadaki herhangi bir marketle kıyaslanınca oldukça pahalı ama acil durumda kurtarıcı.
. Malum, büyük gruplarla yapılan günübirlik tekne turlarının uğradığı standart bir rota var. Kaptanınıza rica edin ki aynı saatlerde 10 tekneyle aynı koya demirlemiş olmayın.
Peki o zaman yaz çabuk gelmesin mi ? :))
Yorumlar
Yorum Gönder