Ana içeriğe atla

Tekne Tatili

Baharın geldiği, havaların ısındığı şu günlerde hepimiz tatil hayalleri kurmuyor muyuz? Rezervasyon trafiği başlamıştır bile eminim.
Ne yapacağına karar veremeyenlere fikir olması için geçen yaz arkadaş grubumuzla çıktığımız tekne tatilinden bahsedeceğim. O kadar eğlendik ki bu yaz farklı bir rotayla  tekrar planlamayı düşünüyoruz. Yaza farklı bir tatil alternatifi arayanlara kesinlikle tekne tatilini tavsiye ediyorum.




'Peki neden tekne tatilini tercih etmeliyim?' diye soracak olursanız bizi memnun eden bazı konuları size özetleyeyim:
- Bodrum, Çeşme, Marmaris, Fethiye vb. gibi yerlere tatile gittiğinizde; sabah kalk kahvaltı yap, hazırlan, deniz için yollara düş, uygun plaj/beach club bul, bulursan bir de içinde yer bul gibi telaşlar oluyor. Tekne tatilinde bunları kenara bırakmış oluyorsunuz. Sabah mis gibi bir manzaraya uyan, hop denize atla, yüzünü bile denizde yıka modundasınız. Giyin, sıcaklarda arabaya bin yollara düş derdiniz kalmıyor.
- Kahvaltı+öğle yemeği+akşam yemeği ve hatta 5 çayı gibi hizmetleri tekne personeli sağlıyor. Zamanlamasını rica ettiğiniz saate göre düzenliyorlar. Denizden çıkıyorsunuz, bakıyorsunuz sofranız hazır bile :)
- Gerçek anlamda dinlenebileceğiniz ve kendinizi dinleyebileceğiniz bir tatil. Oradan oraya gitme telaşınız olmuyor, insan kalabalığına maruz kalmıyorsunuz, ki bence en güzel tarafı buydu.

Biz 7 kişiydik ve 23 metrelik, 6 kamaralı (her kamaranın banyosu vardı) gulet tarzı bir tekne kiraladık. Tekne büyük ve ferahtı, 23 metre civarında bir tekne için maksimum 10 kişi öneririm. Malum zaten teknelerin kamaraları biraz basık oluyor, vaktinizi hep dışarıda geçiriyorsunuz, bu yüzden  güvertesinin geniş olmasında fayda var. Hatta biz geceleri bile ince polar battaniyelerle dışarıda uyuduk (temmuz ayıydı). Mutfak alışverişini biz yaptık, isterseniz tekne personeli de sizin verdiğiniz listeye göre alışverişi yapıyor bunu da teknenin fiyatına ekliyor.

Teknenin geceliği 800 euro idi. Mutfak alışverişi 5 gün için kişi başı 1100 tl tuttu. 800 euro tekne fiyatına dahil olanlar şöyleydi:
- Yat kiralama bedeli
- Günlük belirlenen, rotaya bağlı olarak değişebilen, maksimum 4 saat seyir mazotu
- Türk Suları içerisindeki liman masrafları (özel marinalar hariç)
- Mürettebat hizmeti
- Yataklar,çarşaflar ve kabin içi kullanım için havlular
- Günlük kullanım suyu
- Yat üzerinde kullanıma sunulan gereçler (palet, şnorkel ve balık avlama takımları v.b)
Tekne mürettebatı kaptan, aşçı ve miçodan oluşuyordu, şansımıza hepsi çok güler yüzlü insanlardı. 
Rotamız Fethiye-Göcek adalarıydı, her gün farklı koyda demirledik, her sabah farklı bir manzaraya uyandık, şahaneydi :)
Birkaç önerim olacak, onlar da şu şekilde:

. Tatil boyunca suda bir teknenin içindesiniz, suyun üzerinde olmak karada olmaya kesinlikle benzemiyor. Öncesinde hiç tekne deneyiminiz yoksa yanınıza tekne tutmasına iyi gelecek ilaç almanızı tavsiye ederim ki tatiliniz ıstıraba dönmesin.

Bavul hazırlarken çok abartmayın :) Şahsen ben bikini, tişört ve terlikten başka pek bir şey kullanmadım :) Yine de ince polar battaniye ve uzun kollu bir sweatshirt bavulunuzda olsun (haziran-eylül arası dönemler için).

. Mürettebata sorun; okey takımı, tavla, iskambil kartı, balık avlama malzemesi, şnorkel gibi araçlar var mı. Yoksa en azından okey takımı ve olta almanız iyi olur. Balık tutmak ve kanoya binmek favorimdi :)

. Mutfak alışverişinde ürkek olmayın, teknede deli gibi acıkıyorsunuz :) Bu arada bazı koylarda 'tekne market' hizmeti oluyor, karadaki herhangi bir marketle kıyaslanınca oldukça pahalı ama acil durumda kurtarıcı.

. Malum, büyük gruplarla yapılan günübirlik tekne turlarının uğradığı standart bir rota var. Kaptanınıza rica edin ki aynı saatlerde 10 tekneyle aynı koya demirlemiş olmayın.
Bu yaz bir aksilik olmazsa tekneyle Bozburun'dan çıkıp Yunan Adaları'na gideceğiz.
Peki o zaman yaz çabuk gelmesin mi ? :))

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...