Ana içeriğe atla

Peynirli Milföy Kiş

Güzel bir cuma gününden merhaba..

Hafta sonu kahvaltı sofranıza farklı bir alternatif olacak, kiş gibi davranan ama aslında olmayan:) pratik bir tarif paylaşacağım. İçinde kullandığım malzemeler, lezzeti ve görünüşüyle kişi hatırlatıyor. Ama hamuru kendim açmak yerine milföy hamuru kullandım o yüzden en iyisi milföy kiş diyelim :)
'Peynirli Milföy Kiş' in hikayesinden bahsedeyim sizlere; bir pazar sabahı kalktık baktık ki mutfakta her şey var ama ekmek yok, tembellikten kimse de gidip almaya niyetlenmiyor. Mutfağı kurcaladım milföy hamuru buldum, ekmek bulamazlarsa milföy yesinler dedim. Annelerimizin fırında yaptığı yumurtalı ekmek misali bu tarifi uydurdum. Afiyetle de yedik, çok güzel olmuştu. Mutlaka deneyiniz :)


Malzemeler
2 adet dikdörtgen milföy hamuru
4 adet yumurta
100 gr beyaz peynir
5 dal maydanoz
5 dal dereotu
2 adet çeri domates
1 adet kırmızı biber
kekik + karabiber + tuz
kenarları için 1 adet yumurtanın sarısı

Yapılışı
Fırınınızı 180 derecede çalıştırın. 2 adet dikdörtgen milföy hamurunu yan yana yerleştirdiğinizde tabanını kaplayacak büyüklükte bir fırın kabı seçin.
Tezgahınıza yağlı kağıt serin ve üzerine bir miktar un serpin. Yağlı kağıda 2 adet milföy hamurunu biri diğerinin üzerine bir parmak kalınlığında binecek şekilde yerleştirin. Hamurların üzerine az un serpin ve merdane yardımıyla hamurunuzu, 4 taraftan yaklaşık 3 parmak büyüyecek şekilde inceltin. Hamuru yağlı kağıt ile birlikte fırın kabınıza yerleştirin. Hamuru yerleştirdiğinizde fırın kabının tabanından kenarına 3 parmak kadar taşması gerekiyor.
İç harcı için; çukur bir kaba dört adet yumurtayı kırın ve çatalla çırpın. Peyniri çatalla ezin ve üzerine ekleyin. Maydanozla dereotunu ince ince kıyın, kırmızı biberi küp küp doğrayın ve hepsini kabınıza dökün. Tuz ve baharatları da ekleyerek hepsini güzelce karıştırın.
Açtığınız hamura iç harcı güzelce yayın, kenardan taşan hamurları harcın üzerine kıvırın ve kıvırdığınız kısma yumurta sarısını sürün.
180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dk (üzeri kızarana kadar) pişirin.

Afiyet olsun :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...