Tatlısız asla !! Yaz mı geliyor, kilo mu alıyorum olsun, yine de o tatlı yenecek :)
Sağlıklı beslenme ve spor hayatımın merkezinde olsa da, evet genel olarak modum bu, tatlısız yapamıyorum maalesef :) Ara öğünlerde; bir kaç gün kurusu kayısı, hurma, kuru meyveler vb. gibi atıştırmalıklarla yatıştırmayı başarıyorum tatlı ihtiyacımı. Haftada 1-2 olmak üzere de canımın çektiği tatlıyı yiyorum, izin veriyorum kendime :)
Paylaşacağım Granola Bar tarifi aslında sağlıklı malzemelerden oluşan tatlı bir atıştırmalık. Her ne kadar sağlıklı diyorsam da gün içinde 1-2 parçadan fazla yememekte fayda var. Çünkü, içeriğinde rafine şeker olmasa da, kullandığım malzemelerin hepsi enerji veren kalorisi yüksek malzemeler. Tadına kapılıp kontrolsüz tüketmek bize kilo olarak geri dönecektir:)
Buyrun başlayalım :)
Malzemeler
2 su bardağı yulaf ezmesi
yarım çay bardağı chia tohumu
yarım çay bardağı keten tohumu
yarım çay bardağı çiğ iç kabak çekirdeği
1 çay bardağı çiğ iç badem
yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
yarım su bardağı bal
7 adet gün kurusu kayısısı
2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
1 portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı tarçın
çay kaşığının ucuyla az tuz
Yapılışı
Öncelikle fırınınız 120 derecede çalıştırın.
Bademleri çok ufaltmadan rondodan geçirin. Kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+chia tohumu+keten tohumu+kabak çekirdeği içi+badem) bir kaba alın ve karıştırın. Kuru kayısıları küp küp doğrayın ve kuru üzümle birlikte kuru malzemelere ekleyin. Portakalın kabuğunu rendeleyin. Portakal kabuğu rendesi, tarçın ve tuzu da kaba alarak malzemeleri güzelce karıştırın.
Ayrı bir kapta bal ve hindistan cevizi yağını spatula yardımıyla macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
Kuru malzemeleri karışımın üzerine dökün. Çok az tuz serpin. Bal tüm malzemelere bulaşak şekilde güzelce harmanlayın (elinizle yapmanızı tavsiye ederim).
Tezgahınıza yağlı kağıt serin ve karışımı üzerine alın. Önce elinizle güzelce bastırın, tüm malzemeler birbirine yapışarak güzelce sıkışsın. Granola barınız 1 parmak kalınlığında olacak şekilde üzerinden merdaneyle geçin ve düzleştirin. Kenarlarını bıçak yardımıyla düzeltebilirsiniz.
Yağlı kağıtla birlikte fırın tepsisine yerleştirin, 120 derece ısıttığınız fırında ilk etapta 30 dk. pişirin, 30 dk. sonunda tepsiyi fırından çıkarın ve granola barınızı eşit parçalarda kesin (tam kesilmeyecektir, bıçakla derin çizikler atın). Tekrar fırına alın ve fırını 150 dereceye yükseltin, 15 dk. daha pişirin.
Tepsinizi fırından alın dışarıda soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra granola barınızı -yağlı kağıttan hiç kaldırmadan- streç film ile sarıp buzdolabına kaldırın, 1 gün buzdolabında dinlendirin.
1 gün sonra granola barınızı daha önce çizdiğiniz yerlerden kırarak servis edebilirsiniz. Buzdolabında kavanozda 1 hafta muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun :)
Yorumlar
Yorum Gönder