Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Granola Bar

Tatlısız asla !! Yaz mı geliyor, kilo mu alıyorum olsun, yine de o tatlı yenecek :)
Sağlıklı beslenme ve spor hayatımın merkezinde olsa da, evet genel olarak modum bu, tatlısız yapamıyorum maalesef :) Ara öğünlerde; bir kaç gün kurusu kayısı, hurma, kuru meyveler vb. gibi atıştırmalıklarla yatıştırmayı başarıyorum tatlı ihtiyacımı. Haftada 1-2 olmak üzere de canımın çektiği tatlıyı yiyorum, izin veriyorum kendime :)

Paylaşacağım Granola Bar tarifi aslında sağlıklı malzemelerden oluşan tatlı bir atıştırmalık. Her ne kadar sağlıklı  diyorsam da gün içinde 1-2 parçadan fazla yememekte fayda var. Çünkü, içeriğinde rafine şeker olmasa da, kullandığım malzemelerin hepsi enerji veren kalorisi yüksek malzemeler. Tadına kapılıp kontrolsüz tüketmek bize kilo olarak geri dönecektir:)
Buyrun başlayalım :)

Malzemeler
2 su bardağı yulaf ezmesi
yarım çay bardağı chia tohumu
yarım çay bardağı keten tohumu
yarım çay bardağı çiğ iç kabak çekirdeği
1 çay bardağı çiğ iç badem
yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
yarım su bardağı bal
7 adet gün kurusu kayısısı
2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
1 portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı tarçın
çay kaşığının ucuyla az tuz

Yapılışı
Öncelikle fırınınız 120 derecede çalıştırın.
Bademleri çok ufaltmadan rondodan geçirin. Kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+chia tohumu+keten tohumu+kabak çekirdeği içi+badem) bir kaba alın ve karıştırın. Kuru kayısıları küp küp doğrayın ve kuru üzümle birlikte kuru malzemelere ekleyin. Portakalın kabuğunu rendeleyin. Portakal kabuğu rendesi, tarçın ve tuzu da kaba alarak malzemeleri güzelce karıştırın.
Ayrı bir kapta bal ve hindistan cevizi yağını spatula yardımıyla macun kıvamına gelene kadar karıştırın.
Kuru malzemeleri karışımın üzerine dökün. Çok az tuz serpin. Bal tüm malzemelere bulaşak şekilde güzelce harmanlayın (elinizle yapmanızı tavsiye ederim).
Tezgahınıza yağlı kağıt serin ve karışımı üzerine alın. Önce elinizle güzelce bastırın, tüm malzemeler birbirine yapışarak güzelce sıkışsın. Granola barınız 1 parmak kalınlığında olacak şekilde üzerinden merdaneyle geçin ve düzleştirin. Kenarlarını bıçak yardımıyla düzeltebilirsiniz.

Yağlı kağıtla birlikte fırın tepsisine yerleştirin, 120 derece ısıttığınız fırında ilk etapta 30 dk. pişirin, 30 dk. sonunda tepsiyi fırından çıkarın ve granola barınızı eşit parçalarda kesin (tam kesilmeyecektir, bıçakla derin çizikler atın). Tekrar fırına alın ve fırını 150 dereceye yükseltin, 15 dk. daha pişirin.
Tepsinizi fırından alın dışarıda soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra granola barınızı -yağlı kağıttan hiç kaldırmadan- streç film ile sarıp buzdolabına kaldırın, 1 gün buzdolabında dinlendirin.

1 gün sonra granola barınızı daha önce çizdiğiniz yerlerden kırarak servis edebilirsiniz. Buzdolabında kavanozda 1 hafta muhafaza edebilirsiniz.

Afiyet olsun :)




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...