Doğa 11 aylıkken yürümeye başladı ve yürümeye başladığı andan itibaren yemek yemek dışında oturduğunu pek söyleyemem :) Çocuk doktoru, yürümeye başladıktan sonra daha fazla enerjiye ihtiyacı olacağından, akşamüstüne doğru bir dilim kek veya 1 tane poğaça yedirebilirsin demişti. Bunu fırsat bilerek, kendim de çocukluğumdan beri hamur işini çok sevdiğimden :), 2 güne bir evde kek, kurabiye ve poğaça türü şeyler pişirmeye başladım. Dikkat ettiğim konulardan kısaca bahsedecek olursam; tariflerde yerine göre günlük süt, tam buğday unu ve organik yumurta kullanıyorum, kek ve kurabiyede şeker kullanmamaya özen gösteriyorum, şekerli vanilin ve aroma verici gibi ürünleri kullanmıyorum, içeriğini taze ve kuru meyvelerle çeşitlendirmeye çalışıyorum ve yaptığım bir ürünü 2. günden sonra yedirmiyorum.
Mutfakta vakit geçirmeyi ve kendi kendime tarifler uydurmayı hep sevmişimdir. Doğa ek gıdaya başladığında mutfakta bana yeni bir kulvar açıldı ve farklı tarifler dener oldum. Bu konuda araştırmayı da seviyorum, internet ve instagramdan bir çok tarifi deneme yanılma yoluyla tarif defterime ekledim. Şimdi paylaşacağım 'Dereotlu Bebek Poğaçası' tarifini 'Gurme Bebek' kitabından uyarladım. Farklı bir kaynak olması açısından, bir çok annenin de bildiği, Gurme Bebek kitabını satın almıştım. Püreler dışındaki tariflerini ara ara deniyorum, fena bir kitap değil, kitaptan alışkanlık kazandığım tarifleri ilerleyen zamanlarda yayınlamaya devam edeceğim. Oldukça lezzetli ve çayın yanında sizin de keyifle yiyebileceğiniz bu poğaçayı mutlaka deneyin derim :)
Malzemeler
2 adet organik yumurta
1 su bardağı günlük süt (250 ml)
yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
yarım paket kuru maya
3.5-4 su bardağı tam buğday unu
yarım demet dereotu
250 gr keçi peyniri
az tuz ve karabiber
Yapılışı
Fırınınızı 180 derecede çalıştırın.
1 adet yumurtanın sarısını beyazından ayırın. Çukur bir kaseye diğer yumurtayı kırın ve ayırdığınız beyazı da ekleyin. Yumurtalarla birlikte süt ve zeytinyağını çırpın. Üzerine yumuşamış tereyağını ekleyin ve karıştırın. Karışıma kuru maya, tam buğday unu ve çay kaşığının ucuyla tuzu ekleyin ve elinizle yoğurun. Hamur elinize yapışmayacak kıvamda olacak.
Yarım demet dereotunu yıkayın ve ince ince doğrayın. Doğradığınız dereotunun bir kısmını hamura ekleyin ve hamuru bir miktar daha yoğurum yarım saat dinlenmeye bırakın.
Kalan dereotuna keçi peynirini rendeleyin, bir çimdik karabiber ekleyin ve karıştırın.
Hamuru dinlendirdikten sonra cevizden biraz daha büyük parçalarda alın ve hamuru avuç içinizde yassılaştırın. Yemek kaşığıyla iç harcı hamura yerleştirin ve hamuru kapatıp avcunuzla yuvarlayın. Daha sonra yassılaştırın ve yağlı kağıt serili fırın tepsinize en az 1 parmak aralıklarla yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısını sürün ve susam ya da çörek otuyla süsleyin.
180 derece ısıttığınız fırında 20 dk pişirin.
Tontik bebeklere afiyet olsun :)
2 adet organik yumurta
1 su bardağı günlük süt (250 ml)
yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
yarım paket kuru maya
3.5-4 su bardağı tam buğday unu
yarım demet dereotu
250 gr keçi peyniri
az tuz ve karabiber
Yapılışı
Fırınınızı 180 derecede çalıştırın.
1 adet yumurtanın sarısını beyazından ayırın. Çukur bir kaseye diğer yumurtayı kırın ve ayırdığınız beyazı da ekleyin. Yumurtalarla birlikte süt ve zeytinyağını çırpın. Üzerine yumuşamış tereyağını ekleyin ve karıştırın. Karışıma kuru maya, tam buğday unu ve çay kaşığının ucuyla tuzu ekleyin ve elinizle yoğurun. Hamur elinize yapışmayacak kıvamda olacak.
Yarım demet dereotunu yıkayın ve ince ince doğrayın. Doğradığınız dereotunun bir kısmını hamura ekleyin ve hamuru bir miktar daha yoğurum yarım saat dinlenmeye bırakın.
Kalan dereotuna keçi peynirini rendeleyin, bir çimdik karabiber ekleyin ve karıştırın.
Hamuru dinlendirdikten sonra cevizden biraz daha büyük parçalarda alın ve hamuru avuç içinizde yassılaştırın. Yemek kaşığıyla iç harcı hamura yerleştirin ve hamuru kapatıp avcunuzla yuvarlayın. Daha sonra yassılaştırın ve yağlı kağıt serili fırın tepsinize en az 1 parmak aralıklarla yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısını sürün ve susam ya da çörek otuyla süsleyin.
180 derece ısıttığınız fırında 20 dk pişirin.
Tontik bebeklere afiyet olsun :)
Yorumlar
Yorum Gönder