Ana içeriğe atla

Dereotlu Bebek Poğaçası

Doğa 11 aylıkken yürümeye başladı ve yürümeye başladığı andan itibaren yemek yemek dışında oturduğunu pek söyleyemem :) Çocuk doktoru, yürümeye başladıktan sonra daha fazla enerjiye ihtiyacı olacağından, akşamüstüne doğru bir dilim kek veya 1 tane poğaça yedirebilirsin demişti. Bunu fırsat bilerek, kendim de çocukluğumdan beri hamur işini çok sevdiğimden :), 2 güne bir evde kek, kurabiye ve poğaça türü şeyler pişirmeye başladım. Dikkat ettiğim konulardan kısaca bahsedecek olursam; tariflerde yerine göre günlük süt, tam buğday unu ve organik yumurta kullanıyorum, kek ve kurabiyede şeker kullanmamaya özen gösteriyorum, şekerli vanilin ve aroma verici gibi ürünleri kullanmıyorum, içeriğini taze ve kuru meyvelerle çeşitlendirmeye çalışıyorum ve yaptığım bir ürünü 2. günden sonra yedirmiyorum.
Mutfakta vakit geçirmeyi ve kendi kendime tarifler uydurmayı hep sevmişimdir. Doğa ek gıdaya başladığında mutfakta bana yeni bir kulvar açıldı ve farklı tarifler dener oldum. Bu konuda araştırmayı da seviyorum, internet ve instagramdan bir çok tarifi deneme yanılma yoluyla tarif defterime ekledim. Şimdi paylaşacağım 'Dereotlu Bebek Poğaçası' tarifini 'Gurme Bebek' kitabından uyarladım. Farklı bir kaynak olması açısından, bir çok annenin de bildiği, Gurme Bebek kitabını satın almıştım. Püreler dışındaki tariflerini ara ara deniyorum, fena bir kitap değil, kitaptan alışkanlık kazandığım tarifleri ilerleyen zamanlarda yayınlamaya devam edeceğim. Oldukça lezzetli ve çayın yanında sizin de keyifle yiyebileceğiniz bu poğaçayı mutlaka deneyin derim :)


Malzemeler
2 adet organik yumurta
1 su bardağı günlük süt (250 ml)
yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
yarım paket kuru maya
3.5-4 su bardağı tam buğday unu
yarım demet dereotu
250 gr keçi peyniri
az tuz ve karabiber

Yapılışı
Fırınınızı 180 derecede çalıştırın.
1 adet yumurtanın sarısını beyazından ayırın. Çukur bir kaseye diğer yumurtayı kırın ve ayırdığınız beyazı da ekleyin. Yumurtalarla birlikte süt ve zeytinyağını çırpın. Üzerine yumuşamış tereyağını ekleyin ve karıştırın. Karışıma kuru maya, tam buğday unu ve çay kaşığının ucuyla tuzu ekleyin ve elinizle yoğurun. Hamur elinize yapışmayacak kıvamda olacak.
Yarım demet dereotunu yıkayın ve ince ince doğrayın. Doğradığınız dereotunun bir kısmını hamura ekleyin ve hamuru bir miktar daha yoğurum yarım saat dinlenmeye bırakın.
Kalan dereotuna keçi peynirini rendeleyin, bir çimdik karabiber ekleyin ve karıştırın.
Hamuru dinlendirdikten sonra cevizden biraz daha büyük parçalarda alın ve hamuru avuç içinizde yassılaştırın. Yemek kaşığıyla iç harcı hamura yerleştirin ve hamuru kapatıp avcunuzla yuvarlayın. Daha sonra yassılaştırın ve yağlı kağıt serili fırın tepsinize en az 1 parmak aralıklarla yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısını sürün ve susam ya da çörek otuyla süsleyin.
180 derece ısıttığınız fırında 20 dk pişirin.

Tontik bebeklere afiyet olsun :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...