Ana içeriğe atla

Yulaf Ezmeli & Havuçlu Kek

Hafta içi beslenmeme dikkat edip hafta sonları ufak kaçamaklar yapan biriyim..Çayın ve kahvenin yanına tatlı bir şeyler canım mutlaka ister. Bu konuda hafta sonları kendimi pek durdurmuyorum açıkçası :)
İçerisinde rafine şeker yerine boolca kuru üzüm kullandığım 'masum' bir kek tarifi paylaşıyorum sizlerle :)




Malzemeler
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatın)
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt (su bardağı ölçüm 250 ml)
2 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
2 adet orta boy havuç
1 su bardağı yulaf ezmesi
1.5 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm


Yapılışı
3 yumurtayı oda sıcaklığında yumuşayan tereyağı ile krema kıvamına gelene kadar çırpın. Üzerine zeytinyağı ve sütü ekleyerek bir miktar daha çırpın.
Kuru malzemeleri (tam buğday unu + karbonat + tarçın) ayrı bir kaba elekten geçirin ve karışımın üzerine ekleyip çırpın.
2 adet orta boy havucun kabuklarını soyun ve rendenin küçük kısmıyla rendeleyin. Rendelediğiniz havucu, yulaf ezmesini ve kuru üzümleri ekleyerek spatula yardımıyla karıştırın.
Kek kalıbınızı (baton kek kalıbı tavsiye ederim) tereyağı ile yağlayın ve bir miktar un serperek kalıbı hafif unlayın.
180 derece önceden ısıtılmış fırında ilk yarım saat fırını hiç açmadan pişirin. Daha sonra kürdanla kontrol edin. Yaklaşık 45 dk. da kekiniz hazır olacaktır.

Çoğunlukla tariflerimde daha sağlıklı olduğundan tam buğday unu tercih ediyorum. Dilerseniz normal un da kullanabilirsiniz. Kekinizin çok şekerli olmasını istemezseniz 1.5 bardak yerine 1 bardak üzüm de kullanabilirsiniz.


Afiyet olsun :)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şekersiz Mozaik Pasta

Mozaik Pastayı sevmeyen yoktur herhalde? Benim çocukluğumun tatlısıdır, annemin yaptıklarının tadı hala damağımda diyebilirim. Fakat birçoğumuzun sağlık gurusu olduğu ve şekere savaş açtığı bu günlerde yağa ve şekere hayli doymuş bir pasta yemeye vicdanımız izin vermez oldu. Benim gibi Mozaik Pasta tutkunlarına müjde! Rahatlıkla yiyebileceğiniz, yiyince vicdanınızın ağlamayacağı fakat tadının damakta kalacağı 'Şekersiz Mozaik Pasta' tarifim aşağıda. Mutlaka deneyin, gerçekten nefis oldu :) Malzemeler 1.5 su bardağı yulaf ezmesi (su bardağı ölçüm 250 ml.) 200 ml. süt 6 adet hurma 2 yemek kaşığı bal 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı 3 yemek kaşığı kakao 1 çay kaşığı tarçın yarım su bardağı kuru yemiş (ceviz içi ve çiğ kaju karışık kullandım) Yapılışı Yulaf ezmesini kaseye alın ve sütü üzerine ekleyip karıştırın, yumuşamaya bırakın. Hurmaları 10 dk ılık suya bırakın yumuşasın. Yumuşadıktan sonra çekirdeklerini ayıklayın ve püre kıvamına gelene kadar rondo...

Ayçekirdekli Kıtır Kraker

Uzun bir aradan sonra merhaba :) Sadece bloğumu değil kendimi de ihmal ettiğim bir dönemdeyim. Mevsim geçişinin tetiklediği sürekli yorgun olma durumu, uykusuzluk, spor yapamama gibi nedenlerden pek enerjik değilim. Arada mutfağa girip bir şeyler deniyorum motive oluyorum, tarifini vereceğim Ayçekirdekli Kıtır Kraker de keyifle yaptığım ve beğendiğim bir tarif oldu. Kendisi Gamze Bursa'nın '425 G' kitabından uyarladığım bir tarif, umarım siz de dener ve beğenirsiniz. Malzemeler 1 su bardağı tam buğday unu-tercihe göre beyaz un (su bardağı ölçüm 250 ml.) çay kaşığı ucuyla karbonat yarım çay kaşığı tuz yarım çay kaşığı toz şeker 3 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) 3 yemek kaşığı süt 1 tatlı kaşığı limon suyu 1 adet yumurta 3 yemek kaşığı ayçekirdeği 3 yemek kaşığı susam Yapılışı Fırını 180 derecede çalıştırın. Tüm kuru malzemeleri (un, karbonat, tuz, toz şeker) çukur bir kasede karıştırın. Üzerine tereyağını ilave edip kuru malzeme...

Yulaflı ve Badem Sütlü Ekmek

Evde ekmek yapımıyla ilgili ilk denemem iyi sonuç verince bundan sonra ekmeğimi kendim yaparım demiştim hatırlarsanız. Her gün olamasa da 3-4 güne bir ekmek yapıyorum evet. Gerçekten de çok pratik. En çok da içine istediğim malzemeleri koyabilme lüksü beni cezbediyor açıkçası. Yulaf ezmesi mutfakta olmazsa olmazım, bu yüzden ikinci ekmek denememde başrol malzemem yulaf ezmesi oldu. Normalde ekmek yapımında kullandığım su yerine de tatlımsı bir tadı olan badem sütünü tercih ettim ve sonuç gerçekten başarılıydı. Denemenizi tavsiye ederim. Malzemeler 3 su bardağı un (su bardağı ölçüm 250 ml.) 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 paket kuru maya 1.5 çay kaşığı tuz 1 su bardağı badem sütü (oda sıcaklığında) 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış) Kalıbı yağlamak için tereyağ 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı su Üzerine serpmek için 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi Yapılışı 2.5 su bardağı un ve diğer kuru malzemeleri (yulaf ezmesi+kuru maya+tuz) karıştır...